Artă pe zidurile orașului: Sweet Damage Crew

octombrie 2022

Chiar și la o scurtă plimbare prin București, este aproape imposibil să nu remarci picturile uriașe care acoperă zidurile anoste de prin tot orașul. Creatorii multora dintre ele sunt artiștii muraliști de la Sweet Damage Crew, care dau viață peisajului urban.

Interviu cu Florin, aka Cage, managerul Sweet Damage Crew

Street Delivery 2019

Cum ați ajuns să desenați pe pereți?

Echipa inițială a fost creată în 2010 de patru grafferi: Biex, Recis, Lost.Optics și Cage, iar pe parcurs a fost mărită. În momentul de față suntem șapte. S-au alăturat crew-ului Pandele, Boeme și Shatran. Totul a început pentru fiecare dintre noi din pură pasiune. Pe parcursul anilor ce au trecut, evoluția a fost constantă, iar faptul că am ajuns să și câștigăm bani din ceea ce facem a transformat pasiunea noastră în business. Cu toții am avut în mare parte același parcurs în lumea graffiti-ului.

Unii dintre noi au studii superioare în domeniul artelor sau arhitecturii, alții sunt autodidacți, dar punctul de intersecție este creația, faptul că putem face ceva de impact care să rămână în urma noastră, lucrări care să-i bucure pe ceilalți.

Ce este graffiti-ul: artă vs. vandalism?

Graffiti-ul este libertate. Din perspectiva noastră, nu există artă sau vandalism. Cine are dreptul să catalogheze o intervenție în spațiul public drept artă sau vandalism? Totul este foarte subiectiv și se rezumă la nivelul cultural al fiecărui individ în parte. Percepția este diferită de la om la om. Scrisul pe pereți există de când lumea și nu este făcut doar de grafferi. Unele inscripții sunt inestetice, altele sunt opere de artă caligrafică, dacă ne referim la tag-uri. Semnăturile grafferilor reprezintă brandul lor personal și ei duc o luptă continuă pentru a câștiga teritoriul orașului, pentru a fi omniprezenți. Cu cât ești mai vizibil, cu atât ești mai cunoscut în lumea graffitiului și nu numai, mai întâi la nivel local, iar mai apoi, dacă treci prin toate etapele evolutive ale unui artist graffiti, dacă muncești suficient de mult, dacă ai ceea ce trebuie pentru a fi un graffer motivat și de succes, poți fi recunoscut și respectat și la nivel internațional.

Cum privesc oamenii ceea ce faceți?

Am muncit foarte mult în ultimii 20 de ani pentru a schimba percepția oamenilor asupra graffiti-ului și artei stradale în România. Ne-am lovit de tot felul de prejudecăți. Dacă am ajuns de la a fi alergați de poliție, la proiecte realizate în colaborare cu primăriile, probabil că munca noastră nu a fost în zadar. Din păcate, acum câteva zile tocmai ce a intrat în vigoare o nouă lege împotriva graffiti-ului, cu amenzi incredibil de mari, între 3.000 și 6.000 de lei pentru graffiti în spațiul public. Amenzile mai mari nu combat fenomenul, graffiti-ul nu poate fi eradicat prin asemenea măsuri.

Ce urmează pentru voi?

Încercăm să evoluăm constant. De la an la an ne aventurăm în proiecte și mai mari, care ne solicită atât din punct de vedere creativ, cât și logistic. Ne dezvoltăm organic și ne înconjurăm de oameni alături de care să putem face tot ce ne-am propus. Sperăm ca în viitorul apropiat să reușim să facem un festival dedicat artei urbane în București.


Latest posts